15-0129 v2.1 Car Turnaround Area

QUESTION

Overview

We would like to confirm the current project design meets the objectives of this imperative to create human scales rather than automobile-scaled places.

Context

At present the transportation design of the site has not increased parking capacity - the current design allows for a net reduction in total capacity by 50 parking spots. In addition, the site has many features that highlight the pedestrian friendly ambiance on site - including pedestrian courts between sidewalks and front entrances; courtyards; and easy connections to public transit with a highly walkable pedestrian realm creating a dynamic human scaled environment that promotes interaction. Supplemental bike storage areas are being incorporated into the space planning, and the existing public transit infrastructure is being expanded currently under a separate contract.

As part of the Design Development review, the car turnaround area has been identified as not being within the maximum parking area for transect L3 - totaling 305 m2 vs. the permissible 195m2. The car turning area was shown to be minimized as much as possible by the project team based on a car turn analysis (see attached). Additionally, it is confirmed that the car turnaround area is a requirement at non-through parking lots and there will be no parking in the loop. Historically, the vehicular thoroughfare cut through the site. With the addition of the Trades Building this vehicular access is disrupted and requires a car turnaround area to direct traffic, thus it is a necessary element. No commercial vehicles, garbage trucks, emergency vehicles, buses or delivery trucks will be using the loop, only passenger vehicles like cars, pickup trucks, and SUV’s.

Given the pedestrian friendly design of the site and the reduction of parking spaces on site, The Design Team is requesting the car turnaround area be accepted as currently designed to allow for the pragmatic functioning of the trade workshop and the vehicular flow on the site. 

ANSWER

The turnaround space is allowed since it is separated by plantings, required by code, and will not be used as permanent parking or otherwise increase the number of available spaces. The Institute recommends integrating mitigation strategies such as permeable paving to offset increased paved area.



Post ID 1993

Still need help? Contact Us Contact Us